Nyheter

Egentid

Egentid

I den värld vi idag lever i, där vi ständigt är uppkopplade mot resten av världen via internet, har kvalitetstid på egen hand blivit något av en bristvara. Faktum är att vi i västvärlden tenderar att associera ensamhet med personer som är ensamma, ledsna och osociala. I själva verket kan det vara hälsosamt med egentid. Att vara ensam ett tag har visat sig kunna gynna dig såväl psykiskt som fysiskt. Här listar vi några fördelar med att spendera mer tid ensam.

Egentid låter dig koppla av och starta om hjärnan

När hjärnan konstan är “påslagen” får den inte en möjlighet att varva ner. När du är ensam och inte omgiven med störningar av olika slag, får du en möjlighet att rensa dina tankar, fokusera och reflektera.

Den förbättrar din koncentration och ökar din produktivitet

När du tar bort så många störningsmoment du kan från din vardag, kommer du att kunna fokusera mer vilket hjälper dig att få mer gjort på kortare tid.

Den ger dig en möjlighet att lära känna dig själv och finna din inre röst

När du är en del av en grupp, kommer du troligtvis att komma in i gruppens sätt att tänka och agera, vilket inte alltid är det sätt som du skulle agera eller tänka om du skulle fatta beslut på egen hand.

Den ger dig tid att tänka igenom saker

De uppgifter som du ansvarar för på daglig basis kan göra att din att göra-lista känns oändlig. Denna konstanta rörelse förhindrar dig från att ägna dig åt djupa tankar som gör dig mer kreativ och mindre produktiv.

Den hjälper dig att lösa problem på ett mer effektivt sätt

Det är svårt att hitta effektiva lösningar på problem när du distraheras av en strid ström med inkommande information, oavsett om informationen är elektronisk eller mänsklig, muntlig eller skriftlig.


Så ordnar du ditt hemmaspa

Så ordnar du ditt hemmaspa

Har du länge drömt om att ha ditt alldeles egna spa där hemma? Du behöver inte ha ett särskilt rum för din relaxavdelning, utan kan använda ditt helt vanliga badrum. Varför göra det svårare än det behöver vara? Här ger vi dig några tips på hur du kan skapa en spaupplevelse i ditt eget hem.

Ta ett varmt bad

Ett varmt bad kan vara avslappnande, oavsett om du föredrar att det är riktigt varmt eller bara lite grann. Medan badkaret fylls med vatten kan du tona ner belysningen och tända några ljus. För en ännu lyxigare känsla kan du hälla upp en kopp te eller ett glas vin att avnjuta medan du ligger i badet. Tänd lite rökelse, sätt på din favoritmusik och koppla av. Glöm inte att ta fram en extra skön handduk eller morgonrock att bära efteråt. Genom att lyxa till det med badsalt eller essentiella oljor kan du ta badet till en helt ny nivå.

Använd en ansiktsmask

När du besöker ett spa får du ofta välja mellan olika ansiktsmasker av till exempel lera eller sjögräs. Det senare är inte särskilt enkelt att återskapa där hemma, men du kan utan större ansträngning ge dig själv en lermask med hjälp av kosmetisk lera. Låt den verka i några minuter innan du tvättar bort den och du kommer känna att din hud känns len och fräsch.

Massera dig själv i duschen

Att ge sig själv massage hör kanske inte till det vanliga, men faktum är att du kan göra ett ganska bra jobb på egen hand. Om du känner dig stel i ryggen, ben, armar eller nacke, kan du med fördel knåda lite under varmt vatten medan du står i duschen. Det finns också olika massageredskap att köpa som kan hjälpa dig lite på traven.


Vikten av sovmorgon

Vikten av sovmorgon

Att ligga och dra sig lite extra i sängen är en lyx som för de flesta bara är möjlig på helgen. På vardagarna finns det nästan ingenting som är värre än att vakna sent och inse att man är sen till jobbet. Forskning har dock visat att personer som avviker från det normala sömnmönstret ofta är mer intelligenta. Det finns också flera andra anledningar till att unna sig en sovmorgon emellanåt. Den extra sömnen du då får är nämligen viktig på flera olika sätt.

Mer sömn gör att du äter nyttigare

Forskning visar att sömnbrist leder till att man äter mer skräpmat och andra onyttigheter. att unna sig en extra timme sömn kan hjälpa kroppen att istället begära den näringsrika kost den så väl behöver. Dålig sömn kan också leda till att man äter mer än vad man behöver, vilket är ett annat skäl att se till så man får ordentligt med sömn.

Ditt humör kommer förbättras

Människor som lider av sömnbrist är ofta mer negativa i alla möjliga olika situationer, och är upplever dessutom mer oro och ångest. Det beror på att sömnbristen gör att en viss del av hjärnan blir mer aktiv, vilket gör att du mår sämre. Mer sömn gör att du blir gladare för stunden och kan dessutom minska risken för depression i ett mer långsiktig perspektiv.

Du kommer vara mer fokuserad

Genom att sova någon extra timme kommer du att vara mer alert när du vaknar och kunna koncentrera dig mer. En person som är väl utvilad får både en förbättrad minnesfunktion och kan fokusera bättre för stunden. Det är dessutom så att de minnen och intryck du samlar på dig under dagen sorteras medan du sover, varför det är viktigt att få tillräckligt mycket sömn. Det kommer gör att du snabbare och enklare hittar olika saker i minnet vid ett senare tillfälle.