Vikten av sovmorgon

Att ligga och dra sig lite extra i sängen är en lyx som för de flesta bara är möjlig på helgen. På vardagarna finns det nästan ingenting som är värre än att vakna sent och inse att man är sen till jobbet. Forskning har dock visat att personer som avviker från det normala sömnmönstret ofta är mer intelligenta. Det finns också flera andra anledningar till att unna sig en sovmorgon emellanåt. Den extra sömnen du då får är nämligen viktig på flera olika sätt.

Mer sömn gör att du äter nyttigare

Forskning visar att sömnbrist leder till att man äter mer skräpmat och andra onyttigheter. att unna sig en extra timme sömn kan hjälpa kroppen att istället begära den näringsrika kost den så väl behöver. Dålig sömn kan också leda till att man äter mer än vad man behöver, vilket är ett annat skäl att se till så man får ordentligt med sömn.

Ditt humör kommer förbättras

Människor som lider av sömnbrist är ofta mer negativa i alla möjliga olika situationer, och är upplever dessutom mer oro och ångest. Det beror på att sömnbristen gör att en viss del av hjärnan blir mer aktiv, vilket gör att du mår sämre. Mer sömn gör att du blir gladare för stunden och kan dessutom minska risken för depression i ett mer långsiktig perspektiv.

Du kommer vara mer fokuserad

Genom att sova någon extra timme kommer du att vara mer alert när du vaknar och kunna koncentrera dig mer. En person som är väl utvilad får både en förbättrad minnesfunktion och kan fokusera bättre för stunden. Det är dessutom så att de minnen och intryck du samlar på dig under dagen sorteras medan du sover, varför det är viktigt att få tillräckligt mycket sömn. Det kommer gör att du snabbare och enklare hittar olika saker i minnet vid ett senare tillfälle.